Само кметовете и министрите ще могат да обявяват на концесия собственост

...
Само кметовете и министрите ще могат да обявяват на концесия собственост
Коментари Харесай

Само кметовете и министрите ще могат да обявяват концесия

Само кметовете и министрите ще могат да афишират на концесия благосъстоятелност на страната и на общините. Това взеха решение депутатите, откакто одобриха на второ четене измененията в Закона за концесиите. 

Когато пък се разпорежда строителство или услуги от възложител, който не е министър или кмет, както и когато оперативният риск не се трансферира на икономическия оператор, възлагането ще става с социална поръчка.  Досегашните концесии с трансграничен интерес се заменят с концесии над европейския предел, избран с еврорегламент. Този предел се трансформира на всеки 2 години. 

Друга гласувана през днешния ден смяна е обвързвана с оценяването на офертата на претендентите, като аршин за възлагане на концесията не може да бъде най-високият размер на вложенията. Въвежда се и ново изключение да не се разпореждат концесии в областите защита и сигурност. Посочват се и изключенията, за които не се прилaга законът по отношение на концесии за строителство и за услуги. 

Със законопроекта се привеждат в цялостно сходство условията на европейски наставления за възлагане на контракти за концесия и за електронното фактуриране при публичните поръчки. Законопроектът уточни и редица понятия като " концесия с трансграничен интерес "  и " концесия без трансграничен интерес ", целящи улеснение на използването на закона. 

Между двете четения законопроектът претърпя смяна. На първо четене Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи се оповестиха срещу опцията инфраструктурни обекти в областите защита и сигурност, в които попадат и военните летища, да се отдават на концесия. Между първо и второ четене от ГЕРБ отдръпнаха противоречивия параграф 10 от законопроекта. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР